Регионалният министър в оставка Петя Аврамова отговаря пред парламентарната комисия по ревизия

...
Регионалният министър в оставка Петя Аврамова отговаря пред парламентарната комисия по ревизия
Коментари Харесай

Скандал в комисията по ревизията и заради ВиК холдинга

Регионалният министър в оставка Петя Аврамова отговаря пред парламентарната комисия по проверка на ръководството. Бяха ѝ зададени въпроси за ръководството на държавното сдружение ``Автомагистрали``, държавния ВиК холдинг и санирането с държавни пари.

която по ин хаус процедури получи милиарди от Агенция " Пътна инфраструктура " за разнообразни планове, измежду които лотове на аутобани.

Стана ясно и че три държавни сдружения - " Автомагистрали ", " Булгартрансгаз " и Българската банка за развиване, към момента не са дали желаната информация на краткотрайната комисия. От управленията се оправдават с огромния размер на изискваната информация.

Според партиите на протеста става дума за непрозрачно разходване на държавни средства. Проектите на " Автомагистрали "  са за близо 5 милиарда лева, а в това време от отговорите на депутатски въпроси се схваща, че компанията не разполага с задоволително техника. 

След разправията за " Автомагистрали ", разгорещени препирни провокира и тематиката за държавния ВиК холдинг. Повод за абсурда стана информацията за заеми, които холдингът дава на ВиК сдружения, изпаднали в тежки финансови усложнения. Според Румен Гечев от Българска социалистическа партия това е нелегално и " чува мощен звук от тракване на белезници ".

Георг Георгиев от ГЕРБ реагира извънредно остро и с викове апелира комисията да не издава " присъди ".

Директорът на холдинга Илиян Илиев уточни, че раздадените общо 83 млн. лева на 6 сдружения били регламентирани в комерсиалния закон, като задачата била да се стабилизират финансово, с цел да могат да усвоят 1.6 милиарда лева по европроекти до 2023 година На въпрос за какво са дадени единствено на 6 сдружения, при общо 20, които са към този момент част от холдинга, Илиев отговори, че са дадени на тези, които са поискали. Според него всеки шеф по лична преценка можел да реши има ли потребност от заем, или не.

Председателят на комисията Мая Манолова обаче изиска да знае за какво средствата тъкмо за ВиК Добрич са безплатни, а Илиев ѝ отговори, че тя като правист трябвало да знае, че нищо не е безплатно.

Холдингът дава заемите от капитала си от 1 милиарда лв., с който бе основан преди година. Идеята е в неговия състав да влязат държавните дялове от всички 28 ВиК сдружения. Към момента са включени 20 поради комплицираните процедури, обясниха от управлението на холдинга.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР